Franchisingyrittäjyys vahvassa nosteessa!

Osallistuin helmikuussa San Antoniossa Yhdysvalloissa pidettävään IFA:n (International Franchising Association) järjestämään Conventioniin noin 4 000 muun franchisingtoiminnan parissa työskentelevän kanssa. Tämä oli viides kerta kun olen tapahtumassa mukana ja virtaa sekä innostusta tuntuu osallistujissa aina riittävän. Positiivinen energia on tuottanut myös tulosta, sillä franchisingtoiminnan liikevaihto oli Yhdysvalloissa viime vuonna 944 miljardia dollaria. Franchising työllistää rapakon takana yli 9,1 miljoonaa ihmistä ja määrä kasvaa koko ajan.

Amerikassa kaikki on tunnetusti suurta, mutta franchisingtoiminnan vahva veto
näkyy myös meillä Suomessa. Franchisingtoiminnan liikevaihto oli Suomessa viime
vuonna 5 miljardia euroa ja franchisingin työllistävä vaikutus 100 000 henkeä. Suomen Franchising Yhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan Suomessa on aukeamassa tänä vuonna yrittäjäpaikkoja 600 uudelle yrittäjälle. Eli kasvu jatkuu.

Mistä tämä kasvu johtuu?

Franchisingtoiminnan kasvun takana on luonnollisesti yrittäjien hyvä menestyminen
markkinoilla. Kun motivoituneet franchisingyrittäjät saavat käyttöönsä testatun ja toimivan konseptin sekä kattavat tukipalvelut ja tunnetun liikemerkin, on ymmärrettävää että tulosta syntyy. Tämän johdosta yhä useampi yritys luopuu omista toimipisteistään ja muuttaa toimintaansa yrittäjävetoiseksi.

Franchisingtoiminnan kasvua tukee myös yrittäjyyden arvostuksen nousu Suomessa. Suomen Yrittäjien Jussi Järventauksen mukaan yrittäjyyden arvostus onkin Suomessa EU:n huippuluokkaa. Nuorten kohdalla asennemuutos on ollut merkittävä. Viime vuonna tehdyssä kyselyssä korkeakouluopiskelijoista 21 prosenttia piti yrittäjäksi ryhtymistä todennäköisenä tai erittäin todennäköisenä.

Maailma muuttuu siis siihen suuntaan, että yhä useampi meistä tulee ottamaan menestyksen omiin käsiinsä. Ja hyvä näin, sillä yrittäjyydessä on voimaa.

Henri Häyrinen
toimitusjohtaja

Laatutakuu-lehden pääkirjoitus 1/2016