Hoidettu pinta hohtaa

Olipa lattian pinta parkettia, laminaattia, linoleumia, korkkia, kokolattiamattoa tai muovia se on oikein hoidettuna yksi toimitilojen tärkeimmistä ja näyttävimmistä käyntikorteista.

Pintojen säännöllinen ja oikeaoppinen huoltaminen pidentää niiden käyttöikää ja helpottaa päivittäistä siistinä pitämistä oleellisesti. Lattioissa tämä tarkoittaa kovien pintojen puhtaanapidon ohella säännöllistä suojausta.

Laatutakuu Palveluiden palveluesimies Tarja Ruhkala suosittelee lattioiden vahausta kerran vuodessa. Pienessä toimistossa, jossa käy vain vähän asiakkaita, riittää vahaus 2-3 vuoden välein. Kulkureiteille ja tuolien alle voi tehdä paikkavahauksia tarpen mukaan.

– Kesä tai viikonloppu on hyvää aikaa tehdä lattiavahaus, kun toiminta on monessa paikassa rauhallisempaa. On oleellista, että vahauksen jälkeen lattiapinta saa kuivaa riittävän pitkään. Mitä pidempi kuivumisaika, sitä kestävämpi ja siistimpi lopputuloksesta tulee.

Ammattilaisen opein

Lattianvahaus tehdään käsityönä ja paras lopputulos saadaan ammattilaisen tekemänä. Lattiapinnan materiaalin ja käytettävien — sekä myös aiemmin kyseisellä lattialla käytettyjen — aineiden tuntemus on ensiarvoisen tärkeää. Oikea vaha valitaan käyttökohteen ja kulutuksen mukaan. Hyvin vahattu lattia on jatkossakin helppo pitää siistinä.

Vahaus on tärkeää siksi, että se suojaa lattiaa. Mikäli lattia on päässyt vahan poiskulumisen takia pinttymään likaiseksi, siitä ei normaalisiivouksella sa puhtaan näköistä, Tarja Ruhkala muistuttaa.

Vahaus sopii sekä muovi- että linoleumipinnoille. Suoja-aineita on myös klinkkeri- ja kivilattioille.

Vahaus paitsi suojaa myös tasoittaa lattian naarmuja ja antaa pinnalle kauniin kiillon. kun muovilattian suojaa heti uutena suoja-aineella, lika ei pääse imeytymään huokoiseen pintaan. Myös parketille ja muille puupinnoille on omat suoja-aineensa.

Artikkeli on ilmestynyt Laatutakuu-lehden numerossa 1/2011.