Sairaan kallista!

Sairauspoissaolot maksavat yhteiskunnallemme noin kolme miljardia euroa vuosittain. Jo 50 hengen yrityksessä kustannuksia tulee vuosittain neljän prosentin keskimääräisillä sairauspoissaoloilla 150 000 euroa. Tämä on suuri summa. Sairauspoissaoloja syntyy luonnollisesti monesta eri syystä, perinteinen flunssa on yksi yleisimmistä.

Korkeiden kustannusten lisäksi sairauspoissaoloista syntyy muutakin harmia. Kun tiimin jäsenistä osa makaa sairaana kotona, ei aina löydetä osaavia tuuraajia. Tällöin on töissä olevilla töitä liiankin kanssa. Tämä heijastuu työyhteisössä stressitason nousuna ja työilmapiirin heikkenemisenä. Nämä yhdessä lisäävät osaltaan töissä olevien riskiä sairastua. Eli soppa on valmis. Vajaamiehitys näkyy usein myös asiakkaille negatiivisesti palveluiden ja tuotteiden toimitusajoissa sekä laadussa. Pienemmän yrityksen koko toiminta saattaa jopa lamaantua avainhenkilöiden ollessa sairaslomalla. Kyseessä on siis kokoluokaltaan niin mittava ongelma, että sille pitää tehdä jotain.

Nyt kun olemme jälleen flunssakauden kynnyksellä, on hyvä aika toimia. Helposti tarttuvat flunssat sekä vatsapöpöt pitää saada taltutettua ajoissa, jottei epidemiaa työpaikoilla pääse syntymään. Paras tapa estää tartunnat on sairastuessaan jäädä kotiin ”potemaan”. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, ja moni tekeekin konttorilla ”pikkuflunssassa” töitä. Ongelmana on myös se, että taudit tarttuvat salakavalasti jo itämisvaiheessa, jolloin oireita ei siis vielä edes ole.

Taudit tarttuvat kosketus- ja pisaratartuntana, esimerkiksi ovenkahvoista, hanoista, kopiokoneista ja valokatkaisijoista. Perusteellinen ja toistuva käsienpesu on siis tehokas tapa ehkäistä tartuntoja työpaikoilla. Myös Laatutakuu-yrittäjäsi voi auttaa näissä talkoissa. Kehittämässämme terveyttä edistävässä A1-siivouspalvelussa muun muassa poistetaan aseptisin menetelmin kaikki taudinaiheuttajat yleisiltä kosketuspinnoilta. Näin päästään terveyttä uhkaavista pöpöistä eroon jokaisella siivouskerralla.

Kun työyhteisön sairauspoissaolojen määrä kääntyy laskuun, saadaan aikaan huomattavia säästöjä. Esimerkiksi 50 työntekijän yrityksessä yhden prosenttiyksikön pudotus sairauspoissaoloissa tuo vuodessa noin 38 000 euron säästöt. Tälle rahalle olisi varmasti muutakin käyttöä.

Pysytään terveinä ja nautitaan talvesta,
Henri Häyrinen
toimitusjohtaja